Pieter Ghijsenlaan 4, 1506 PV Zaandam
(+31)75 6704934
info@dekkerzeilmakerij.nl

Grootzeil

WhiteLabelSails levert grootzeilen in verschillende cuts en doeksoorten. Wij leveren de volgende grootzeilen:

 • Grootzeil met zeillaten in het achterlijk
 • Grootzeil met doorlopende grootzeilen (doorgelat/full-batten)
 • Rolreefgrootzeil met rolreefgrootzeil in de mast (Furlin mast).

Aangezien er bij de meeste zeiljachten maar een grootzeil aan boord hebben. Is het van belang bij de aankoop goed stil te staan bij de wensen. Denk hierbij aan de cut, doeksoorten, latten, riffen en cumminghamhole.

Cut

Grootzeilen te leveren in twee cut’s. De x-cut (gestapelde banen) en tri-radiaal gesneden. De keuze hangt af van uw wensen. De x-cut is eenvoudiger en goedkoper in aankoop. De tri-radiaal gesneden grootzeil is langer in zijn vorm maar duurder in aankoop.

Doeksoorten

In doeksoorten is de keuze net zo ruim als voor het grootzeil. Wilt u meer lezen over de doeksoorten die WhiteLabelSails levert klinkt u hier.

Latten

In een grootzeil zitten zeillaten. Deze zijn geplaatst in het achterlijk om te voorkomen dat het achterlijk gaat klapperen. Bij het kiezen voor zeillatten zijn er twee opties:

 • Kleine zeillaten in het achterlijk
 • Latten van het voorlijk tot het achterlijk.

Er zijn enkele voordelen van een full-batten grootzeil:

 • Constant in de juiste vorm
 • Groter grootzeil
 • Langere levensduur
 • Makkelijk strijken en hijsen

Een full-batten grootzeil heeft altijd de juiste bolling. Door de ondersteuning van de zeillatten neemt het grootzeil al bij de minste windkracht al het vleugelprofiel aan. In tegenstelling tot zeilen met een korte zeillat die gaan klapperen. Omdat ze minder klapperen is de levensduur langer.

Een full-batten grootzeil kan uitgebouwd worden waardoor het grootzeil meer oppervlakte heeft. De zeillatten ondersteunen het achterlijk waardoor het ronder van vorm kan zijn. Een grootzeil die in de top breed is, presteert beter. Echter zit een maximum aan het uitbouwen in verband met de achterstag. De achterstag wordt net als de giek en de mast gemeten om het maximale oppervlakte van het grootzeil te bepalen.

Een full-batten grootzeil heeft als voordeel met strijken en hijsen dat het niet tussen de Lazy-jacks komt. Het grootzeil valt recht naar beneden en komt niet tussen de Lazy-jacks vast te zitten.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een full-batten grootzeil.

 • Duurder
 • Zwaarder
 • Minder trim opties

Het grootzeil is duurder omdat er langere zeillat zakjes gemaakt moeten worden en langere zeillaten gebruikt worden.

Een full-batten grootzeil is zwaarder door de extra lengte van de zeillaten.

Een full-batten grootzeil is minder goed te trimmen. Het is moeilijker om een bolling in het zeil te krijgen wanner u gietschoot viert. De eerste zeillat houdt het zeil tegen om boller te gaan staan. Echter is er een optie om alle zeillaten iets aan te trekken of juist te vieren. Echter moet hiervoor het grootzeil gestreken worden en gehesen.

Riffen

De meeste zeiljachten hebben maar een grootzeil aanbood. Maar deze wordt gebruikt van 1 Beaufort tot +8 Beaufort. Om altijd het juiste oppervlakte te hebben zijn er riffen in het grootzeil. Riffen zijn trim mogelijkheden om het grootzeil naar de giek te trekken en daarmee kleiner te maken. Het varieert van 1 tot 3 riffen. Deze zijn geheel naar wens op hoogte te plaatsen.

Cunninghamhole

De cunninghamhole is een trim mogelijkheid om het voorlijk strakker te trekken. Hierdoor hoeft u niet meteen een rif te trekken.

Rolreefsysteem in de mast (Furlin)

De grotere zeiljachten kunnen uitgerust worden met een Furlin systeem. Met het Furlin systeem wordt het grootzeil in de mast opgerold. Hierdoor is het snel en eenvoudig te strijken en te hijsen. Omdat het gehele zeil in mast verdwijnt hoeft het niet afgedekt te worden. Echter zijn de trim mogelijkheden beperkt en is het vlakker gesneden door verticalen latten in het zeil te verwerken worden het zeil ronder. Hierdoor minder geschikt voor de wedstrijdzeiler.